Wersja dla słabowidzących
Powiększ czcionkę za pomocą skrótu klawiszowego CTRL +, a pomniejsz za pomocą CTRL -

Zasady bezpiecznego grzybobrania

Rozpoczyna się sezon zbierania grzybów, tak wiec należy pamiętać, że w tym okresie często dochodzi do zatruć, które są bardzo poważne i mogą być śmiertelne. Aby  wyeliminować tragiczne skutki zatruć grzybami należy bezwzględnie przestrzegać poniższych zasad:

 
Podczas zbierania grzybów:
  • Należy zbierać wyłącznie znane gatunki grzybów, co do których nie mamy żadnych wątpliwości że są jadalne; 
  • Należy zbierać wyłącznie grzyby wyrośnięte i dobrze wykształcone, gdyż młode owocniki, bez wykształconych cech danego gatunku są najczęściej przyczyną tragicznych pomyłek;
  • Początkujący grzybiarze powinni zbierać wyłącznie grzyby rurkowe, ponieważ w tej grupie nie ma grzybów śmiertelnie trujących i jest dużo mniejsze ryzyko zatrucia;
  • Trzeba zbierać grzyby tylko do koszy czy łubianek, nigdy do foliowych toreb, gdyż ulegają w nich zaparzeniu i szybciej się psują; 
  • Należy też pamiętać iż, nie wolno niszczyć grzybów niejadalnych i trujących, gdyż wiele z tych gatunków jest pod ochroną i stanowią one część ekosystemu.
 
Podczas kupowania grzybów:
  • Nie należy kupować grzybów od przypadkowych sprzedawców (wymagaj od sprzedającego świadectwa dopuszczającego grzyby do sprzedaży);
  • Nie należy kupować grzybów stanowiących mieszaninę różnych gatunków w stanie suszonym.
 
Podczas przyrządzania potraw z grzybów: 
  • Trzeba pamiętać, że grzyby w stanie surowym nie nadają się do spożycia (nawet dobre gatunki jadalne spożyte na surowo mogą wywołać zaburzenia żołądkowe);
  • Krojenie grzybów na drobne kawałki i odrzucanie włóknistych trzonów sprawi, że potrawa będzie mniej ciężkostrawna;
  • Grzybów nie należy spożywać w dużej ilości i traktować je jako przystawkę lub dodatek.

 

grzybobranie.jpeg

 

UWAGA!

W przypadku wystąpienia nudności, bólów brzucha, biegunki, skurczy
mięśni, podwyższonej temperatury, po spożyciu grzybów, należy
wywołać wymioty i jak najszybciej zgłosić się do lekarza. Trzeba również
pamiętać że obierzyny grzybów, resztki nie spożytych potraw stanowią
ważny materiał do ustalenia przyczyny zatrucia i przyspieszają zastosowanie właściwego leczenia. 
Przy zatruciach muchomorem sromotnikowym występuje faza pozornej poprawy, po której stan chorego gwałtownie się pogarsza. Wezwany w porę lekarz może uratować choremu życie.
Objawy zatrucia niektórymi grzybami mogą wystąpić nawet po kilku dniach od ich spożycia. Jeśli podejrzewasz zatrucie natychmiast zgłoś się do lekarza.
 
 
 
 
Pamiętajmy też o innych zagrożeniach!
 
Istnieje duże niebezpieczeństwo zgubienia się w lesie, dlatego warto znać kilka zasad, które pomogą temu zapobiec: 
  • Na wyprawę najlepiej wybrać się w kilka osób, a jeśli zdarzy nam się przebywać w lesie w pojedynkę, nasi bliscy powinni wiedzieć, gdzie się znajdujemy. 
  • Dobrze jest też znaleźć i zapamiętać elementy charakterystyczne w danym terenie, który ułatwią odnalezienie drogi powrotnej.
  • Elementy odblaskowe, jasny strój czy telefon komórkowy mogą okazać się bardzo pomocne w razie akcji poszukiwawczej.
Dzięki tym wskazówkom możemy uniknąć wielu zagrożeń czyhających w lesie i bez zakłóceń korzystać z uroków przyrody.
 
 
 
Powiatowe Centrum 
Zarządzania Kryzysowego 
w Namysłowie