Wersja dla słabowidzących
Powiększ czcionkę za pomocą skrótu klawiszowego CTRL +, a pomniejsz za pomocą CTRL -

Podsumowanie I etapu projektu „W LEPSZY START” w ZSM

 gfysryurusyuu.jpeg

Projekt jest współfinansowany przez Unię Europejską ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego 
w ramach Programu Operacyjnego Kapitał Ludzki 
 

W styczniu zakończył się I etap realizowanego od lutego 2013r. projektu „W lepszy start”. Projekt zakłada podniesienie atrakcyjności i jakości szkolnictwa zawodowego poprzez organizację praktyk dla uczniów techników i staży zawodowych dla uczniów zasadniczej szkoły zawodowej w zawodzie mechanik pojazdów samochodowych. Projektodawcą jest Powiat Namysłowski, który od kilku lat współfinansuje różne działania mające na celu podniesienie poziomu  i rozwój lokalnej oświaty i umiejętności uczniów. Środki pochodzą z Europejskiego Funduszu Społecznego w ramach Programu Operacyjnego Kapitał Ludzki.

Obraz 1035.jpeg

Dotychczas w ZSM zrealizowano następujące działania:

  • Zakup 15 – stanowiskowej pracowni komputerowej do nauczania przedmiotów zawodowych
  • Praktyka zawodowa dla uczniów kształcących się w zawodzie technik mechanik, które odbyły się we wrocławskich firmach: Frączak Spółka z o.o. przedstawiciel Mercedesa, Autoserwis Dolny Śląsk LM Spółka z o.o. przedstawiciel Opla i  Chevroleta, AMICAR przedstawiciel Fiata, France Serwis Mirosław Dudra przedstawiciel Renault.
  • Praktyka zawodowa dla uczniów technikum logistycznego w firmach: Rhenus Logistics S.A., PKP Cargo S.A., UPS Polska Spółka z o.o., MPK Spółka z o.o.
  • Staże zawodowe dla uczniów 2 A/W i 3 A zasadniczej szkoły zawodowej w zawodzie mechanik pojazdów samochodowych w wymiarze 40 godzin miesięcznie. Staż odbywa się w firmie MALGUM w Namysłowie, a za pracę uczniowie otrzymują wynagrodzenie w wysokości 450 zł. Od lutego w stażu będą brali udział także uczniowie kl. 1 A.

W kolejnych miesiącach projekt zakłada organizację praktyk dla uczniów w zawodach: technik elektronik (kl. 2), technik ekonomista (kl. 2), technik organizacji usług gastronomicznych (kl. 3) i  technik logistyk (kl. 3).

Należy podkreślić, że wszystkie działania są bezpłatne dla uczniów, a całość kosztów organizacji praktyk i staży finansują środki projektu.  

Obraz 1031.jpeg

Obraz 1034.jpeg

Koordynator projektu:
Renata Koziarska